Een motorhelm kopen: waar letten motorrijders op?

In Nederland is motorrijden ongekend populair. Het aantal geregistreerde motoren staat op het hoogste niveau ooit. Inmiddels zijn dit er bijna 800.000! Als jij bij één van deze nieuwe motorrijders hoort, of als je binnenkort een nieuwe motorhelm wilt kopen, lees dan vooral verder. Want ook als je al langer rijdt, kan het zijn dat je een nieuwe helm wilt kopen. Bijvoorbeeld een ander type helm, zoals een jethelm of moderne systeemhelm. Dit artikel vertelt je meer over de verschillende soorten motorhelmen en waar je op kunt letten bij een motorhelm kopen.

Verschillende soorten motorhelmen

Wat je zal opvallen is dat er meerdere soorten motorhelmen zijn. De belangrijkste soorten zijn: integraalhelm, jethelm, systeemhelm, crosshelm en dual-sport helm. Afhankelijk van jouw type motor en rijstijl kies je een bepaalde helm. Voor sportief rijden is de integraalhelm een veelgemaakte keus. Voor rijden op klassieke motoren, choppers en caféracers wordt de jethelm, ook wel pothelm genoemd, vaak gekocht. Voor cross en offroad motorrijden kiezen de rijders vaak voor de crosshelm. Deze is namelijk uitgerust met zonnekap en het kenmerkende vooruitstekende kinstuk zodat je tijdens de sport beter kunt ademen. De dual-sport helm lijkt hierop, maar heeft een vizier. Tot slot is er de systeemhelm, een mooie moderne motorhelm die de functie van de integraalhelm en stijl van jethelm combineert. Zeker het bekijken waard als nieuwe motorrijder.

Een type helm uitkiezen

Je kiest dus de helm afhankelijk van het type motor en de rijstijl. Je zult op een chopper geen crosshelm dragen en coureurs die aan motorraces deelnemen met een jethelm zul je ook zelden zien. Ieder type helm is dus met een doel ontwikkeld. Met name als beginnende motorrijders is veiligheid het allerbelangrijkste. De kans dat je een ongeval krijgt is namelijk aanwezig. Een integraalhelm biedt, doordat deze een kinstuk heeft en uit één stuk bestaat, de beste bescherming. Daarna is de systeemhelm een goede keus. De jethelm, het klassieke ‘potje’, zal zeker stoer staan, maar voor beginnende rijders zal het veiliger zijn een kinstuk te hebben. Kies dan dus liever voor de systeemhelm.

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Een motorhelm passen

Een helm moet goed passen, hij mag niet te los of te strak zitten. Het kan voorkomen dat jij een motorhelm heel mooi vindt, maar dat deze niet bij de vorm van je hoofd past. Je hebt bijvoorbeeld een ovaal hoofd, rond hoofd of meer een vierkant hoofd. En, je kunt immers geen vierkantje in een rondje duwen. Dus mocht de helm die jij mooi vindt, niet passen; koop deze motorhelm dan niet. Zoek verder naar een goed passende helm. Bij het passen moet je naast de pasvorm erop letten dat deze comfortabel zit, je voldoende ademruimte biedt en, indien de helm een vizier heeft, je deze prettig vindt kijken. Wist je dat als een motorhelm niet past, deze ook op maat gemaakt kan worden? Dit wordt met aanpassingen in de voering gedaan. Een motorhelm moet niet op je hoofd kunnen bewegen. Hou dit in gedachten bij een het aanschaffen van een nieuwe helm.