Duurzame modetrends

Binnen de detailhandel groeit de populariteit van milieuvriendelijk winkelen en neemt de vraag naar duurzame mode snel toe. Hoewel de mode-industrie niet altijd direct wordt geassocieerd met milieubewustzijn, heeft recent onderzoek aangetoond dat deze industrie wel degelijk een impact heeft op het milieu. Uit een rapport van het VN-milieuprogramma blijkt bijvoorbeeld dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovendien draagt synthetische kleding bij aan de microplastics in oceanen, wat volgens de International Union for Conservation of Nature voor 35% veroorzaakt wordt door het wassen van deze kleding.

Bewustwording van klimaatverandering 

De groeiende bewustwording van de reële gevolgen van klimaatverandering en de sociale effecten van kledingproductie op wereldwijde gemeenschappen, drijft mensen naar een meer duurzame levensstijl. Dit vertaalt zich naar veranderingen in winkelgewoonten, zoals het kiezen voor duurzame mode, ethische materialen, upcycling, recycling, plantaardige voeding en diervriendelijke schoonheidsproducten. Het wereldwijde modezoekplatform Lyst merkte bijvoorbeeld een stijging van 47% op in zoekopdrachten gerelateerd aan duurzaamheid, zoals ‘veganistisch leer’, ‘biologisch katoen’ en ‘econyl’.

Toenemende vraag naar duurzame mode 

Consumenten, vooral jongere generaties, willen hun geld besteden aan merken die overeenkomen met hun persoonlijke waarden. Dit houdt in dat ze op zoek zijn naar maatschappelijk bewuste, ethische, biologische, natuurlijke en duurzame producten. Maar wat houdt duurzame mode precies in?

 

Duurzame mode omvat kledingstukken die worden vervaardigd met milieuvriendelijke materialen. Het gaat echter niet alleen om de productie; het hele proces, van idee tot eindgebruiker, wordt nauwkeurig gevolgd om de impact op het milieu te minimaliseren.

Focus op duurzaamheid in Nederland 

Nederland is geen uitzondering als het gaat om de groeiende vraag naar duurzame mode. Een voorbeeld van een merk dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is het Nederlandse modemerk By-Bar. Dit merk hanteert moderne productiemethoden en houdt controle over het gehele productieproces. De kwaliteit en duurzaamheid van de kleding zijn merkbaar en de stijl is uniek en verfrissend.

 

Bovendien valt er te combineren met mediterrane en oosterse kleding, wat een interessante mix oplevert. De kleding van By-Bar gaat niet alleen langer mee, maar kan ook eenvoudig gecombineerd worden om een eigen stijl te creëren. Een ander merk dat duurzaamheid en kwaliteit combineert, is Loïs jeans. Door te kiezen voor tijdloze kledingstukken draag je bij aan een duurzamere mode-industrie.

Focus op duurzaamheid en tijdloosheid 

Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid verschuift de focus ook naar kledingstukken die in meerdere seizoenen gedragen kunnen worden. Dit impliceert niet alleen bewuster kopen, maar ook zorgvuldig onderhoud van je kleding. By-Bar deelt nuttige tips op hun website om ervoor te zorgen dat je kledingstukken langer meegaan.

Al met al is duurzame mode niet alleen een trend, maar ook een noodzakelijke verandering in de industrie. Het draagt bij aan een beter milieu, ethische productie en kleding die langer meegaat. Met merken als By-Bar en Loïs jeans is het mogelijk om zowel duurzaam als stijlvol te zijn, en een positieve impact te hebben op de wereldwijde mode-industrie.